top of page
kinetekor logo
  • Instagram

Tıp Fakültesinde Öğrenci Kongrelerine Aktif Katılım Sağlama

Yayınlanma tarihi: Temmuz 2024

Merhabalar ben Mustafa. Tıp fakültesi 5. sınıf öğrencisiyim. Tıp fakültesindeyken kendimi farklı alanlarda geliştirmek için çalışıyorum ve öğrendiklerimi yazıyorum.

Öncelikle tıp fakültesindeyken bence kesinlikle bir kere de olsa aktif ve pasif olarak kongrelere katılım sağlamak gerektiğini düşünüyorum. Kongrelerde sınav ve not kaygısız sadece merak için sunumları dinlediğiniz için çok daha verimli oluyor. Aynı zamanda kongrelerde herkes yeni insanlar tanımak için çok açık oluyor. Yani normalde hastane koridorunda karşılaşsanız selam vermeye çekinirken kongrede karşılaştığınızda nedeni nedir bilinmez insan ayrı bir kaynaşabiliyor. 

Tabi burada gideceğiniz kongreyi seçmeniz de çok önemli. Maalesef çoğu kongre okulda gördüğünüz derslerden hallice. Bunun için esasında ben daha çok vizyonumu genişletecek, tıpta multidisipliner çalışma konusunda aklımda yeni konnektomlar oluşturacak kongreleri seçiyorum. Dediğim gibi bu tarzda kongreler oldukça nadir. Ancak size birinden bahsedebilirim: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ulusal TOGÜMEDX Tıp Öğrenci Kongresi. TOGUMEDX, TEDX’in MEDX formatında, farklı alanlarda kendilerini geliştirmiş tıp ve ilgili branşlardaki hocaların vizyon genişletici konuşma ve sunumlarını içeren harika bir kongre konsepti. Gitmenizi kesinlikle öneririm.

Öğrenci Kongrelerine Aktif Katılma

etkili konuşma teknikleri

1

Neyse şimdi gelelim öğrenci kongresine aktif katılmak isteyen bir öğrenci nasıl bir yol haritası izliyor? 

Öncelikle aktif katılmanın genelde iki kategorisi olur:

1. Poster sunumu
2. Sözlü sunum


Bunları yaparken de yine iki ayrı kategori vardır:

1. Araştırma (Original Research)
2. Derleme (Review)


Derleme poster ve sunumlar her kongrede kabul edilmez. Şimdi gelelim bunlar ne demek oluyor.

Bir hipoteze dayalı gözlem ve deneysel çalışmalar sonucu elde edilen verilen analiz ve yorumlanmasına dayalı çalışmalara Original Araştırma Çalışması diyoruz. 

Literatürde bulunan yayınların derlenip toparlanıp özetlendiği ve yorumlandığı bir nevi en güncel textbook bölümünün çok daha detaylı halini andıran çalışmalara ise Derleme Review çalışma diyoruz. Yani derleme çalışmalarda sıfırdan bir veri toplama ve deney yapılmaz. Güncel literatür özetlenir.

Bir lisans öğrencisinin kaliteli ve destekçi bir danışman hocası yoksa genelde tek başına original research yapması mümkün değildir. Ama yapılabiliyorsa tabi ki harika 👌🏻 Eğer böyle bir araştırma imkanınız yoksa literatürde ilgi duyduğunuz bir alanı detaylıca araştırıp ortaya derleme bir çalışma da çıkarabilirsiniz. Ama tabi ki dediğim gibi her kongre derleme makaleyi kabul etmiyor. Mutlaka kongrelerin aktif katılımcı sayfalarını detaylıca inceleyin. 

Peki o zaman diyelim ki ne yapacağımıza karar verdik. Derleme poster veya derleme sözlü sunum yapacağız. Şunu söylemeliyim ki derleme yapacağız diye işimiz kolay olacak değil. Bunun için onlarca makale okumamız lazım. Literatür aramaya başka bir yazımda değinebiliriz. Konumuza hakim olduk şimdi ise poster hazırlayacaksak onun bölümlerini ve mizanpajını hazırlamak gerekiyor. Sözlü sunum yapacaksak ise de sunumumuzu hazırlarken en önemli dikkat etmemiz gereken şey bize tanınan süre. Genelde bu süre çok kısa olur. 7 dk sunum 3 dk soru-cevap olacak şekilde toplamda 10 dk verilir. Bunun için sunumlarınızın ortalama 15-16 sunuyu geçmemesi lazım. 

Sunumunuzu sahneye çıkmadan önce mutlaka kayda alıp kendinize ya da başka birine sunun. 

Kongre sunumu hazırlamak için detaylıca başka bir yazı yazacağım orada devam edelim.

Kongrelerde ve akademik yayınlarda görsel ve şekillerin hazırlanması ve daha profesyonel sunumların yapılması için her ay akademik teknoloji eğitimleri yapıyoruz. Sen de kendini geliştirmek istiyorsan aramıza bekleriz 🫶🏻

Görüşmek üzere…

Mustafa

Görsel 1.1 | 2023 yılında sözlü sunum yaptığım VI. TOGÜMEDX | Mustafa Başdaş | 02.05.2023

TOGUBAT Ttogümedx ulusal tıp öğrenci kongresi

Akademik gelişim bültenimize ücretsiz abone olun

Bültenimize kaydoldunuz.

bottom of page